Wijngebieden

Ontdek de wijngebieden in de Balkan

Noord-Macedonië

Wijn is één van de meest bekende symbolen van Noord Macedonië, onlosmakelijk verbonden met elkaar sinds de oudheid. Het was namelijk al 4000 jaar geleden dat de eerste wijnstokken teruggevonden werden in de Balkan. Noord Macedonië beschikt over drie verschillende wijnstreken, heeft 24.000 hectare aan wijngaarden en ongeveer 236.000 ton druiven waardoor ze ongeveer 220 miljoen liter wijn per jaar kunnen produceren.

  • Balkan-wijnen

    Slide title

    Write your caption here
    Button
  • Lees verder

    Omdat de wijnen vooral als export product gebruikt worden en de broodwinning is voor vele families in Noord Macedonië, werd er de afgelopen jaren enorm geïnvesteerd in het maken van wijn. Dankzij hun ligging heeft Noord Macedonië de meest perfecte bodemgesteldheid. De combinatie van de Middellandse Zee en continentaal klimaat zorgt er voor dat elke Macedonische wijn je zal betoveren met haar magnifieke smaak en uniek karakter. 


    Hoewel wijn, Noord Macedonië met haar verschillende wijnstreken, Pchinja-Osogovo, Povardarie en Pelagonija-Polog, al jaren hand in hand gaan, blijft het voor ons toch een raadsel dat de Republiek Noord Macedonië nog steeds een van de meest onbekende wijnlanden van Europa is. Het land kan namelijk rekenen op wijngaarden, bergen, rivieren, historische plaatsen en zeer traditionele dorpjes.


    4% van de wijnen wordt in de Pchinja-Osogovo streek geproduceerd. Omwille van het bergachtige gebied, worden de wijnstokken voornamelijk geteeld op verdunde, kaneel- en bruine grond op kalksteenrotsen. Het bergachtig landschap beschermt het land van een kouder klimaat.


    Het grootste deel van Macedonische wijn wordt gemaakt in de Povardarie, ook wel Vardar-vallei genoemd. Het is niet te verwonderen waarom 83% van de nationale wijnen daar gemaakt wordt, aangezien de streek kan genieten van de invloed van het mediterrane en continentale klimaat en van 260 zonnige dagen per jaar. 


    De Pelagonija-Polog is dan weer gelegen in het zuidwesten aan de grens met Albanië en 13% van de Noord Macedonische wijnen wordt daar geproduceerd. De wijnstokken worden geteeld op een hoogte van 600 tot 680 meter en het gebied wordt gekenmerkt door de plateaus en kleine bergen. Het klimaat is overwegend dat van het hooggebergte: koude en vochtige winters en warme en droge zomers.


Moldavië

Dat Moldavië en overheerlijke wijnen met elkaar verbonden zijn, wordt direct duidelijk als we naar het land zelf kijken. Moldavië heeft namelijk de vorm van een druiventros. Moeten we nog meer zeggen? Misschien niet maar toch doen we het aangezien het een enorm prachtig land is! Moldavië ligt in het zuidoosten van Europa, tussen Oekraïne en Roemenië  aan het Zwarte-Zeebekken, waar de wijnstok vandaan komt. Het land kan rekenen op een gematigd continentaal klimaat dankzij de invloeden van de Zwarte Zee.

  • Balkan-wijnen

    Slide title

    Write your caption here
    Button
  • Lees verder

    De wijngaarden, die net zoals de beroemde Franse Bordeaux gelegen zijn op een breedte van 46-47 graden, kunnen rekenen op  zeer aangename ondergrond waardoor ze enorm geschikt zijn voor de productie van overheerlijke wijnen. Of je nu gaat voor karaktervolle rode wijn uit de zuidelijke regio’s of de verfrissende witte wijn uit het centrale deel van het land, je zal altijd overdonderd worden door de hemelse smaak.


    Moldavië heeft 112.000 hectare aan wijngaarden met meer dan 50 soorten technische variëteiten , waarvan 70% witte variëteiten (Rkatsiteli, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Aligote, enz.) en 30% rode variëteiten (Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Saperavi, enz). De wijnbouw in Moldavië volgt de internationale trends en omvat West-Europese, Kaukasische en ook inheemse druivenrassen.  Er zijn drie historische wijngebieden: Valul lui Traian (zuidwesten), Stefan Voda (zuidoosten) en Codru (centraal).


    Guinness World Book of Records


    Moldavië heeft de grootste wijncollectie ter wereld met meer dan 1,5 miljoen flessen en daarmee werd het opgenomen in het Guinness Book in 2005. Deze "Gouden Collectie" wordt opgeslagen op meer dan 80 meter diep en bevindt zich in gotische kisten in de ondergrondse galerijen van Milestii Mici. De oudste wijn in de collectie dateert uit 1969 en duizenden flessen fijne, witte en rode, droge en dessertwijnen worden elk jaar aan de collectie toegevoegd. De kelders zorgen voor een ideaal microklimaat voor de rijping van de wijn en houden de temperatuur en de vochtigheidsgraad constant.


    Tegenwoordig exporteert Moldavië naar meer dan 50 verschillende landen. Polen, Roemenië, Tsjechië en Slowakije zijn belangrijke markten en de VS, Azië en West-Europa beginnen ook invloed uit te oefenen. Voor veel producenten is export belangrijk, omdat de binnenlandse markt voor wijn simpelweg te klein is. Secret Cellar is dan ook enorm fier dat wij ons steentje kunnen bijdragen tot de stijgende naamsbekendheid van Moldavische wijnen.


Roemenië

Van het huidige Roemenië vertelt men dat het land zo rijk was aan wijngaarden en dat Dionysos, de Griekse god van de wijn geboren is in Thracië (zuidoosten van Roemenië).


Archeologische vondsten en historische documenten plaatsen het begin van de wijncultuur in het huidige Roemenië zo'n 2000 jaar voor Christus. De wijnen van hoge kwaliteit die in deze regio geproduceerd werden, waren al sinds de oudheid het voorwerp van handel en oorlog.

 

Sommige historici geloven dat de aanplanting van wijnstokken in het gebied voorafgaat aan het eerste graan, zo schreef de legendarische Homerus, dat de Griekse krijgers de wijn in Thracië vonden.

  • Balkan-wijnen

    Slide title

    Write your caption here
    Button
  • Lees verder

    Roemenië of Dacia zoals de Romeinen het kenden, had een gevestigde wijncultuur. De overvloed aan voedsel en de roem van de Daciaanse wijnen waren zo bekend en verleidelijk. Om een einde te maken aan de herhaalde invasies van de migrerende volkeren, liet de Daciaanse koning Burebista (1ste eeuw), zelfs een groot deel van de wijngaarden van de Daciërs vernietigen.. misschien dronken de Daciërs te veel of wilde hij de voortdurende verleiding van de buren om Dacia, beroemd om zijn wijn, aan te vallen verminderen. We zullen het nooit zeker weten !


    In meer recente tijden  kende de Roemeense wijnbouw een aantal verschillende fasen, elk met zijn specifieke impact op de wijnindustrie van het land.


    Zo werd de 19e eeuw, tot aan het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog, gekenmerkt door een ruime en nauwe band met Frankrijk. De laatste twee decennia van de 19e eeuw trof phylloxera (druifluis) Roemenië. 


    Tussen 1948 en 1989 ontwikkelden zich drie verschillende soorten wijn producerende organisaties: onderzoeksinstituten, wijngaarden en coöperatieve wijngaarden die verbonden zijn met staatswijnhuizen. De nadruk werd gelegd op kwantiteit in plaats van op kwaliteit. Desalniettemin kregen de Roemeense wijnen in die periode veel belangrijke prijzen in de internationale wedstrijden.


    De liberalisering van de economie na 1989, val communisme in de regio, heeft geleid tot een reeks ingrijpende veranderingen in de Roemeense wijnindustrie. De "coöperatieve" wijngaarden zijn teruggegeven aan hun particuliere eigenaren en de onderzoeksinstituten streven er momenteel naar om hun kerntaak in de wijn- en wijnsector opnieuw te definiëren.


    Er zijn vandaag zes wijn regio’s te definieren: Een eerste is Transsylvanië. Op de steile hellingen in het bergachtige centrum van Roemenië worden frisse, vaak licht geparfumeerde witte wijnen geproduceerd. In de Middeleeuwen hebben zich in Transsylvanië veel Saksen gevestigd. Ze namen Midden-Europese druivenrassen mee, als de Pinot Gris, Welschriesling, Furmint en Muskat Ottonel. Ook de Sauvignon Blanc en de Chardonnay komen op redelijk grote schaal voor. 


    Vervolgens hebben we Roemeens Moldavië; In de provincie Moldavië (niet te verwarren met het gelijknamige land) worden sinds mensenheugenis droge en zoete wijnen gemaakt met kruidige aroma’s. In de vroege Middeleeuwen liet koning Stefan cel Mare bruggen bouwen en wegen aanleggen, speciaal om de vermaarde wijn naar het buitenland te kunnen vervoeren. Er wordt wijn gemaakt van bekende Franse druiven maar ook van Fetească Neagră en van de vrij obscure Novac, Şarbă en Negru de Drăgăşani. 


    Ook in Walachije het uitgestrekte, vlakke Zuiden van Roemenië liggen de meeste wijngaarden van het land. De Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir en Sauvignon Blanc worden op grote schaal verbouwd. Ook inheemse druiven als de Fetească Neagră, Fetească Albă.


    In Dobrogea aan de Zwarte Zeekust in men gespecialiseerd in laat geoogste zoete wijnen. De zon schijnt overvloedig, terwijl de Zwarte Zee voor verkoeling zorgt. Ideale omstandigheden voor zogenaamde edele rotting. 


    Crisana en Maramures;  In de prachtige, ongerepte natuur van noordoost Roemenië worden uitstekende rode wijnen gemaakt, voornamelijk van de Kadarka, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir en Merlot. In dit deel van Roemenië wonen veel etnisch Hongaren en hun invloed op de wijncultuur is zichtbaar. 


    Tot slot de Banat regio; In de 18de en 19de eeuw genoten de wijnen uit Banat een grote bekendheid aan het hof van de Weense keizer. Hier liggen onder andere de oeroude Recas wijngaarden en de beroemde, oorspronkelijk Hongaarse Miniş wijngaarden. In die tijd werden de wijnen uit deze wijngaarden geëxporteerd naar Engeland, Nederland, Duitsland en zelfs de Verenigde Staten.

Onze wijngebieden verder verkennen? Neem contact op met Secret Cellar uit Belgie.

Contact
Share by: